karta finnsaterFinnsäter ligger mellan Rönnöfors och Jänsmässholmen och är bl.a. känd för sin skiffer (Offerdalsskiffer). Strax söder om Finnsäter finns en cirkelsåg från 1900-talets början. Längs Finnån finns Finnåfallet. Vid fallet syns Finnsäterskiffern, som bröts här på 1940-talet.

Runt Finnsäter finns många fäbodar, där bönder från Jämtlandssocknarna Rödön, Näskott, Alsen och Offerdal tidigare hade sina kor, får och getter på somrarna. Närmaste fjäll är Önrun, 856 m.ö.h.

Ett gammalt kulturminne i Finnsäter är Skvaltkvarnen. Under årens lopp har byborna låtit renovera kvarnen och man har även iordningsställt en rastplats, mycket vackert belägen vid den gamla skvaltkvarnen.

Cirkelsågen från 1900-talets början är fint renoverad av byborna och i bruksskick.


En mycket trevlig vandring eller promenad är att följa den gamla fäbodleden som går längs med Finnån, till Finnåfallet, och vidare till de gamla fäbodarna. Parkeringen finns strax söder om Finnsäter, vid kvarnen och sågen, och längs med leden sitter skyltar som berättar om sevärt längs med stigen.
Efter 500 meters promenad längs en brusande å, på den fasta fäbodsvägen, kommer man till Finnåfallet. Finnåfallets vattenmassor väller utför skifferbranterna och här syns Finnsäterskifferns lättbrutna läger. Gustaindustrin i Brunflo bröt skiffer här på 1940-talet.
Till ljudet av forsande vatten är det skönt att koka kaffe vid den välordnade eldstaden nära fallet - missa inte denna lätt åtkomliga upplevelse!
Leden fortsätter sedan vidare, förbi fallet.

Längst upp i Finnsäter finns öppen hagmark och betad skog som har så fin växtlighet att den fått högsta betyg! Den är alltså av intresse inte bara för Finnsäter och Offerdal utan för hela riket. Ett besök där strax efter midsommar är garanterat en rik upplevelse!

finnsater

Finnsäter bjuder på många vackra vyer kombinerat med en hel del historia
Foto: Jenni Andersson